Polsk riksdag undersökt av 71 toleranta gotländska ”terrorister” från Hemse.

Högbyskolans studieresa i Polen

Oktober 2008

Mellan den 1-12 september var 64 elever och 7 lärare från tre niondeklasser från Högbyskolan, Gotland, på studieresa i Polen. Ett av målen med resan var att lära eleverna att respektera andra människor och samtidigt jämföra de kulturella skillnaderna mellan länderna, därav resans tema ”Tolerans”.

Redan den 2 september besökte vi resans huvudmål, Auschwitz, och blev guidade igenom lägret. En del av eleverna blev illamående bara när de hörde om de hemska händelser som utspelat sig där, och att tänka sig alla som blivit mördade där man går, det blir helt enkelt för stort att greppa. Visst kan man föreställa sig hur det var, men för att förstå det fullt ut så tror jag att man ska ha levt där under förintelsen.

Sedan bar det av mot Krakow och vi inkvarterades på ett nunnekloster nära centrum. Den tunga stämningen som rådde i bussen från Auschwitz var som bortblåst när vi strosade runt på gatorna i de gamla delarna av staden. När man såg den prakt som kyrkorna och husen utstrålade kunde man inte låta bli att förundras av de polska byggmästare, skulptörer och arkitekter som konstruerat alla dessa mästerverk. Enligt mig är det en av Europas vackraste städer.

Under vår vistelse i Krakow blev vi också guidade, på svenska, i de gamla judiska kvarteren.

Vi besökte också saltgruvan i Wieliczka och blev även där förundrade över den polska finessen och kreativiteten som återspeglades i saltskulpturerna.

I våras var 15 polska elever på studieresa på Gotland och nu var det dags att återförenas. Den glädjefyllda skoldagen bjöd på olika aktiviteter bl.a. en basketmatch som vi förlorade med 22-5, men vi hade ju kul så ingen tog det på allvar.

Efter de tre dagarna i Krakow fortsatte färden mot Zakopane och en del av eleverna som aldrig varit utomlands tidigare blev tagna av de höga bergen och de vackra vyerna. Samtidigt fick vi en inblick i det polska jordbruket när vi fick se de polska bönderna ta upp potatisen. Oftast användes hästar och bara i enstaka fall någon liten traktor. Alltså ganska föråldrat om man jämför med det svenska.

Vårt nya boende låg i den lilla byn Bustryk 5 km utanför Zakopane. Här tillbringade vi fem härliga dagar. Varje dag så gjorde vi utflykter till olika turistmål, lärde oss mycket om Polens historia, geografi, matte t.ex. genom att växla pengar, vi åkte flotte genom Tatrabergens nationalpark på floden Dunajec, gick runt på Zakopanes marknad, badade i varma källor i Slovakien mm.

På söndagen den 7 september gick vi på mässa i en väldigt vacker kyrka på landet -Bachledowka. I Sverige är ju religionen inte lika viktig som i Polen och därför var det intressant att se en ”riktig” gudstjänst. Fullsatt i kyrkan i skillnad mot i Sverige där prästen blir förvånad om det är över tio personer i bänkarna.

Hela den första veckan var det stekande sommarvärme, mellan 30-35°C i skuggan. Först nu kände vi de första regndropparna falla från skyn.

Vi fick även besök av fem ”górales”(bergsfolk) som visade oss deras folkdanser som påminner lite om Wienervals, det var väldigt uppskattat.

En liten grupp om 15 elever besteg berget Kasprowy Wierch, som ligger på 2000 m ö.h. och vandringen tog ungefär 3 timmar. Väl uppe på toppen var det ingen som brydde sig om den underbara utsikten, ty alla var helt slut och det ända som uppfyllde tankarna var mat.

Sen var det dags att lämna de underbara och magnifika Tatrabergen och resa norrut. Slutmålet var Warszawa och färden dit tog ungefär tio timmar! Men tiden går snabbt när man har roligt som det heter, och vi såg en riktigt bra film om den polskfödde påven Johannes Paulus II ”Karol: A Man Who Became Pope”.

När vi kom fram till Warszawa på kvällen var det många som somnade direkt, för morgondagen skulle bli fullspäckad.

Den 11 september är som känt en årsdag för terroristattacker och därför var det lite extra spänt under säkerhetskontrollerna i Sejmen – det polska parlamentet.

Väl inne i huskomplexet blev vi guidade genom Sejmen, tyvärr var en av guiderna sjuk och därför var det bara en guide på 71 personer. Som bekant för oss svenskar betyder uttrycket – Polsk riksdag – ett stormigt möte utan resultat, oreda eller kaos… men vi såg ingen Polsk riksdag där i Sejmen och vi uppförde oss som snälla gotlänningar och inte som terrorister….

Sen kom våra värdar för dagen Tomasz A. Kwiecinski och hans fru Ania från den Polsk-svenska föreningen i Warszawa. De visade oss bl.a. Kulturpalatset, platsen för Warszawaupproret 1944 och de gamla delarna av staden. Den svenskpolske Kungen Sigismund Vasaflyttade bl.a. den polska huvudstaden från Krakow till just Warszawa år 1596. Vi fick veta att 90 % av Warszawa blev förstört under kriget men idag är allt återuppbyggt. Det är ett tydligt bevis på att den polska befolkningen aldrig ger sig. Vi tackade de för att vi fick möjligheten att lyssna på deras guidade tur i Warszawa. På kvällen skulle vi träffa representanter från svenska ambassadens i Warszawa men de lämnade återbud i sista stund… bu…

En sak som också skiljer sig från Sverige är ju självklart maten. Vi åt soppa, potatis och någon typ av kött varje dag. I slutet av resan började man också bli lite trött på den varma saften och kålsalladen som serverades till…

Den 12 september gick vi upp klockan 06.00 för att hinna med flyget hem. Det var aldrig någon fara att vi skulle missa det och snart var vi hemma i Sverige igen.

Borta bra men hemma bäst.

Ett stort tack till den polsk-svenska föreningen för deras engagemang under våra dagar i Warszawa och alla som bidragit till att den lärorika resan genomfördes..

// Högbyskolans tre 9:e klasser
i arbetslag 3 (Alla goda ting är 3)
genom Axel Åkerman

Läs mer på bulletinen.org»

 

Jag är intresserad av resan till Wroclaw!

Skicka mig mer information om resan!

Tack! Vi återkommer med info om resan!