Nyfiken på Polen

Föreläsningar och evenemang  i samarbete med ABF- Stockholm.
ABF-huset, Seavägen 41. Entré 60 kr.

Hösten 2012 

Korczak med barnBarns rätt till respekt

En kväll om mänskliga rättigheter och barns livsvillkor i dag. Huvudtalare är Europarådets förre kommissionär för människorättsfrågor Thomas Hammarberg.

Paneldiskussion: Sven Hartman, Birgitta Qvarsell, Siv Fischbein, Eskil Franck, Thomas Hammarberg. Moderator: fil. doktor Ylva Wibaeus från Svenska Korczaksällskapet.

Skådespelaren Etienne Glaser läser upp texter av Korczak.

Barns rättigheter är i dag en brännande aktuell fråga över hela världen. Det internationella arbetet för att stärka medvetandet om barns mänskliga rättigheter har pågått sedan början av 1900-talet. En av pionjärerna för detta arbete var barnläkaren och pedagogen Janusz Korczak. För eftervärlden har han blivit mest känd som en av de stora martyrerna under Förintelsen.

I samarbete med Polska institutet, Svenska Korczaksällskapet, Forum för Levande Historia och Republiken Polens Ambassad i Stockholm.

• Torsdag 13 september kl 18.00

 

Hoppets hamn

Hoppets hamn

Filmen handlar om de nästan 30 000 överlevande från de tyska koncentrationslägren, som våren och sommaren 1945 anlände till Sverige. På kajen i Malmö hamn upplever de sina första ögonblick av frihet. Filmen bygger på flera års efterforskningar och innehåller unikt arkivmaterial.

Filmen är producerad av Auto Images och regisserad av Magnus Gertten.

• Lördag 29 september kl 11.00. I samarbete med Polska institutet.

 

Powstanie warszawskie

Warszawaupproret

Polska motståndsrörelsens försök att sommaren 1944 befria Warszawa utvecklades till en heroisk, desperat och utdragen kamp som utkämpades mitt i en storstad, i det sargade Europas hjärta. I hela 63 dagar höll upprorsmännen stånd mot tyskarna medan ryssarna tittade på utan att ingripa. Vi tittar närmare på slagets militära aspekter och försöker sätta det i ett historiskt sammanhang.

Föreläsare: Arthur Sehn och Kaj Wahlberg.

• Lördag 13 oktober kl 11.00

 

Cerkiew w Dubiczach

Ett exotiskt Polen

Ett knappt sekel tillbaka var Polen ett lapptäcke av språk, religioner och nationaliteter. På en plats i dagens Polen kan man fortfarande uppleva denna mångfald: i gränslandet mellan Polen och Vitryssland. Här finns trämoskéer från 1700-talet, ortodoxa pilgrimsorter, judiska shtetls med traditioner och synagogor som hålls vid liv av icke-judiska entusiaster, bevarade urskogar och palatsanläggningar som vittnar om forna rikedomar.

Föreläsare: Stefan Ingvarsson, översättare av polsk litteratur, skribent och föredragshållare.

• Lördag 10 november kl 11.00

 


Polska jultraditioner – favorit i repris

En träff i den polska julens förtecken. Vi presenterar de polska jultraditionerna – mat och dryck, julsånger och julkrubbor från Kraków. Varför äter polacker fisk, soppa och ”pierogi” istället för skinka på julafton? Välkommen att provsmaka några av de polska julspecialiteterna. (Obs! Ej buffé, endast provsmakning.)

Föreläsare: Arthur Sehn

• Lördag 15 december kl 13.00 (OBS tiden!)

Torsdag 13 september
Åter till full sysselsättning
För löntagarnas ställning på arbetsmarknaden är massarbetslöshet alltid av ondo. Stefan Carlen och Christer Person presenterar boken Åter till full sysselsättning följt av kommentar från Lena Sommestad, ordförande S-kvinnor. Kl 12.00, ABF-huset, Sveavägen 41 • Fri entré. Läs mer här»

Torsdag 13 september
Barns rätt till respekt
En kväll om mänskliga rättigheter och barns livsvillkor i dag. Huvudtalare är Europarådets förre kommissionär för människorättsfrågor Thomas Hammarberg. Moderator: fil. doktor Ylva Wibaeus från Svenska Korczaksällskapet. Uppläsning: Etienne Glaser. Kl 18.00, ABF-huset, Sveavägen 41 • Entré 60 kr. Nyfiken på Polen»

Vill du att vi mejlar dig om våra kommande evenemang i Stockholm?

Klart!

Jag är intresserad av resan till Wroclaw!

Skicka mig mer information om resan!

Tack! Vi återkommer med info om resan!