Hem Stockholm Stockholm 2011 Utflykt till Tyresö kyrka
A3.jpg
Utflykt till Tyresö kyrka PDF Skriv ut Skicka sidan
Lördag 14 maj åkte ett fyrtiotal deltagare på en utflykt till Tyresö kyrka och Tyresö slott. Kyrkan och slottet byggdes av Gabriel Oxenstierna under första hälften av 1600-talet. Kyrkan invigdes den
9 mars 1641. Samma dag begravdes byggherren som avled på hösten 1640 endast 53 år gammal. Vid ceremonin deltog bland andra den blivande drottning Kristina. I kyrkan finns en altartavla från 1613 som med stor säkerhet kommer från norra Polen. Sverige låg ju i krig med Polen vid denna tid. En av scenerna på tavlan föreställer hur biskop Stanislaw av Krakow mördas 1007. Han blev senare Polens nationalhelgon. Även ytterligare en tavla i kyrkan kommer troligen från Polen. Den föreställer Kristi himmelsfärd.

Efter besöket i kyrkan avnjöt vi en måltid i den vackra slottsparken i form av medhavd picknickkorg. Några deltagare valde istället att besöka kaféet på Notholmen, som är en populär badplats alldeles vid slottet. Dagen avslutades med att vi besökte slottet. Både kyrkan och slottet är fina exempel på stormaktstidens arkitektur. Slottet ägs i dag av Nordiska muséet. Den siste ägaren var markis Claes Lagergren som för övrigt var katolik. Han skänkte slottet till muséet efter sin död 1930. Hans hem kan idag beskådas som ett unikt tidsdokument från förra sekelskiftet.


Kaj Wahlberg

 

 

_Gruppbild
_Gruppbild
Kaffe
Picknick_1
Picknick_3
Slottsparken
xxAltartavlan

Foto: Krystyna Larsson

 
Reklam:
Annons
Copyright © 2017 Svensk-polska samfundet. Alla rättigheter reserverade.
Joomla! är en fri programvara publicerad under GNU/GPL Licens.