Mika_Larsson_okt_2011

Konsten att överleva
Den 8 oktober berättade Mika Larsson om sin tid i Polen under de turbulenta händelserna i början av 80-talet. Hon berättade hur hennes liv förändrades under denna period. Det var de ungas revolt. Man kan dra vissa paralleller till skeendet i Nordafrika. Dagens lugna situation i Polen är ovanlig, eftersom det normala tillståndet för polackerna är upproret.

Mika berättade om olika människor hon mött under sitt arbete som journalist. Teletekniker i det kommunistiska Polen, som hjälpte henne med extra linjer, bland annat i ett äppelträd. De riskerade sina arbeten och sin frihet. Hon berättade om Ewa som uppmanade arbetarna på Leninvarvet att fortsätta strejken och förkasta uppgörelsen. Hon träffade också människor på den andra sidan, säkerhetspoliser och regimens företrädare. De försökte värva henne och hon dem. Trots att de var på olika sidor fick hon viss hjälp av en av dem, som hjälpte henne att komma hem och föda sitt barn. Hon träffade också en rumänsk agent samt många andra spännande människor. Hon sade att till följd av allt detta har hon idag fler vänner i Polen än i Sverige.

Mika avslutade sin föreläsning med att berätta att Polen i dag är en fullfjädrad demokrati, som precis har genomfört ett fritt val. För första gången har företrädarna för en sittande regering blivit omvalda. Detta tyder på politisk mognad.

Text: Kaj Wahlberg. Foto: Janusz Czechowski

Vill du att vi mejlar dig om våra kommande evenemang i Stockholm?

Klart!

Jag är intresserad av resan till Wroclaw!

Skicka mig mer information om resan!

Tack! Vi återkommer med info om resan!