Medlemsresa:

Medlemsresa:

Möt våren i kungliga Kraków
En kulturhistorisk resa till den centraleuropeiska metropolen med den Krakówfödde Arthur Sehn som reseledare och ciceron.
4-8 maj 2023

Upplev Kraków i vårens färger. Här börjar allt på Rynek Główny – Stortorget, stadens eviga mötesplats. Här kan ni bl.a. mäta tiden som Krakówborna alltid gjort – efter kyrkklockorna eller trumpetsignalen från Mariakyrkan varje timme, varje dag, år efter år. Det har man gjort sedan 1100-talet då staden belägrades av mongoler och signalen blåstes för att varna stadsborna om den annalkande faran. Då avbröts melodin av tatarisk pil och än idag spelas signalen varje gång med lika abrupt slut

Därför inleder vi vår vistelse i Kraków med gemensam promenad i Gamla staden och dess hjärta – Torget (Rynek) och får en kort introduktion till centrala Krakóws topografi. På Stortorget inväntar vi trumpetsignalen från Mariakyrkans torn. Tillsammans besöker vi med Mariakyrkan där vi får tid att beskåda Veit Stoss enastående gotiska altare.

Tillsammans promenerar vi till Florianporten och vidare Matejko-platsen med dess kända monument, rest till minne av segern i slaget vid Grunwald (ty. Tannenberg).

TyghallarnaI Tyghallarna (Sukiennice) på torget shoppar vi presenter och souvenirer – textil-, läder- och trähantverk, glas, eller bärnsten. För den kaffe- eller ölsugne finns det gott om ställen att välja bland, på och omkring Rynek.

Längs Kungliga vägen promenerar vi till Wawelborgen där vi ser slottet och katedralen, med bl.a. Vasakapellet och kungliga gravar – en vistelse i den kungliga centraleuropeiska renässansen och barocken.

På vägen besöker vi Collegium Maius, bevarad huvudbyggnad för Jagellonska universitetet, grundat 1365, som räknar 1500-tals astronomen Nicolaus Copernicus bland sina studenter.

Vidare tittar vi in i Franciskanerkyrkan – en medeltida gotisk kyrka med väggmålningar och fönstermålning i jugendstil, skapade av Krakóws främste konstnär Stanisław Wyspiański.

Vi får inte missa den gamla judiska stadsdelen Kazimierz. Vi börjar med ett besök i en av landets äldsta synagogor – Remuh och begravningsplatsen intill. Här i Kazimierz spelade Spielberg in en hel del av filmen Schindlers list.

På resan blir det många tillfällen att umgås, äta och dricka tillsammans på någon av de många uteställen i gamla Kraków.

Möjliga tillval:
Musikkväll – klassisk konsert, operaföreställning eller jazz,beroende på aktuell repertoar.
Utflykt till Wieliczka (strax utanför Kraków) och besök i den historiska saltgruvan.

Reseledare & ciceron: Arthur Sehn,
föreläsare och historiker med särskilt intresse för modern historia och det flerspråkiga kulturarvet i Centraleuropa. Han är född och uppvuxen i Kraków och bor sedan 1981 i Stockholm. Sedan flera år tillbaka anordnar Arthur uppskattade kulturhistoriska föreläsningar med inriktning främst Central- och Östeuropa på bl a ABF Stockholm och för Svensk-polska samfundets olika föreningar. Har varit reseledare för ett antal grupp- och rundresor i olika delar av världen.

Frågor om resans program (ej anmälan, bokning eller biljetter):
Arthur Sehn, e-post: arthur.sehn@cubenutbildning.se, tel: o73 984 33 25

Reseinformation*
Datum: 4-8 maj 2023 (torsdag-måndag, fyra nätter)
Pris per person: 3 900 kr* i dubbelrum
I priset ingår: fyra nätter på Hotel Maximum*** intill gamla staden, med del i dubbelrum och frukost, transporter enligt programmet, svensk reseledare och ciceron under hela arrangemanget, reseskatt.
För enkelrum tillkommer 1590 kr.*

Tillkommer: resa till och från Kraków.
Förslag: flyg från Arlanda till Kraków med Norwegian: *
ARN-KRK 4 maj kl 08.00 – 09.50
KRK-ARN 8maj kl 11.50 – 13.40

Frågor om resan och anmälan:
Resebyrån CE Travel hjälper också gärna med att boka flygresan.
Ring 08 441 71 90 för att säkra bästa pris!

Vårt boende i Kraków:
Hotel Maximum***
Hotel Maximum har ett utmärkt läge i Krakóws historiska stadskärna, vid Planty, precis intill Gamla stan. Hotellet har en restaurang, en 24-timmarsreception och du har tillgång till rumsservice och gratis WiFi. Alla rum har luftkonditionering, platt-tv med satellitkanaler, kylskåp, vattenkokare, dusch, hårtork och skrivbord.Som gäst på Hotel Maximum kan du börja dagen med en à la carte-frukost.
Adress: Westerplatte 12, 31-033 Kraków, Polen. Telefon: +48 12 396 33 32.
Webb: hotelmaximum.pl

——————

* Angivna priser gäller endast medlemmar i Svensk-polska föreningen. Icke medlemmar betalar 200 kronor extra.

 

AuschwitzBirkenauPortbyggnaden i lägret Auschwitz II – Birkenau.

Extra tillval:
Två extra dagar i Kraków med fokus på kriget, den tyska ockupationen och på Förintelsen
Det finns en möjlighet att förlänga resan med tre nätter, tom den 11 maj (totalt en veckas vistelse i Kraków) med ett utökat program med vandring i gamla judiska ghettoområde och besök i Auschwitz.

Ena av dagarna gör vi en guidad stadsvandring i den gamla arbetarstadsdelen Podgórze, där judiska ghetton låg under den tyska ockupationen. Vi tittar på en bevarad del av ghettomuren och besöker Ockupationsmuseet i den gamla Oskar Schindlersfabrikens byggnad.

Rudolf HössEn annan dag besöker vi minnesplatsen för det tyska koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau (ca 1 timme med buss från Kraków). Reseledaren är med och tolkar/guidar på svenska. Arthur delar också med sig av sin släkthistoria som inbegriper två fångar i Auschwitz och en undersökningsdomare som efter kriget förberedde åtalet mot lägrets ledning med självaste kommendanten Rudolf Höss i spetsen. Totalt ca 5-6 intensiva timmar.

 

 

Reseinformation – extra tillval*
Datum: 8-11 maj 2023 (måndag-torsdag, tre nätter)
Medlemspris per person: 2 850 kr* i dubbelrum
I priset ingår: tre nätter på Hotel Maximum*** intill gamla staden, med del i dubbelrum och frukost, transporter och entréer enligt programmet (Auschwitz och Schindlerfabriken) , svensk reseledare och ciceron under hela arrangemanget.
För enkelrum tillkommer 1300 kr.*

Resa hem från Kraków.

Förslag: flyg från Arlanda till Kraków
KRK-ARN 11 maj kl 09.10 – 11.00 med Norwegian
eller:
KRK-ARN 11 maj kl 22:40 – 00:35 med Ryan Air

Det finns flera flygalternativ. Hör med Svetlana på resebyrån CE Travel:
Resebyrån CE Travel hjälper gärna med att boka resan med flyg.
Ring 08 441 71 90 för att säkra bästa pris.

————————–
* Angivna priser gäller endast medlemmar i Svensk-polska föreningen. Icke medlemmar betalar 200 kronor extra.

Vårutflykt till Drottningholms slott

Vårutflykt till Drottningholms slott Slottet fick sitt namn redan 1579, under Johan III:s tid. Han lät uppföra ett stenhus åt sin drottning Katarina (Jagellonica). Drottningholms slott räknas till den svenska stormaktstidens förnämsta slottsbyggnader och är Sveriges bäst bevarade kungliga slott. Slottsområdet med huvudbyggnaden, slottsteatern, Kina...

read more

Hösten 2020

Svensk-Polska föreningarna i Stockholm och Uppsala inbjuder i samverkan med Polska institutet Medlemmarna till Chopinafton via nätet med Dorota Zarowiecka Torsdag 22 oktober kl 18:00 Dorota kommer att spela Chopin för oss och berätta om den kände tonsättaren. I år är det 210 år sedan Chopin föddes och det vill vi uppmärksamma på detta vis. Program: Polonez...

read more
Se polsk film med oss (online)

Se polsk film med oss (online)

Se polsk film med oss (online) Idag sitter många av oss hemma mer eller mindre isolerade. Vi fördriver tiden men att titta på serier på Netflix. Varför inte göra det tillsammans? Vi tittar på samma filmer eller serier online. Vi kan kommentera filmen, diskutera - direkt i Facebook. Sedan kommer vi också att skapa videomöten där vi kan prata direkt med...

read more
Program våren 2020

Program våren 2020

På grund av den rådande situationen är våra arrangemang under våren 2020 inställda! Styrelsen beklagar detta och önskar alla välkomna tillbaka när myndigheterna bedömer att det är återigen är säkert att arrangera aktiviteter för våra medlemmar och alla andra som visar intressa för vårt grannland.  Mars PUB-afton Inställd!  Vi träffas och dricker ett glas...

read more
Resa till Wroclaw 22-26 juni 2020 med Stockholmsföreningen

Resa till Wroclaw 22-26 juni 2020 med Stockholmsföreningen

Grunwaldbron (tidigare Kaiserbrücke, Kejsarbron) i broarnas stad Wrocław (ty. Breslau). Sommarresa med Herodotos och Svensk-polska föreningen i Stockholm Wrocław - ett centraleuropeisk mikrokosmos 22-26 juni 2020 Följ med på en resa i kulturens och historiens tecken till polska Wrocław (tyska Breslau). Staden är vackert belägen vid floder Odra (ty. Oder)...

read more