The Lady with an Ermine 300NYFIKEN PÅ POLEN 
– en föreläsningsserie på ABF-huset i samarbete med ABF Stockholm
Våren 2015

 

Medlemsafton
En träff i början av året med styrelsen och våra medlemmar. Vi umgås och diskuterar föreningens verksamhet med lite dryck och snacks.
Torsdag 15 januari kl 17.00-19.00. ABF Stockholm, Sveavägen 41. Endast medlemmar. Fri entré.

 

Eldsprutande drake i Krakow
/för barn och ungdomar     
Utanför Drakgrottan under kungliga slottet, i Polens gamla huvudstad Kraków, står en eldsprutande drake. Idag är det en staty som sprutar eld, men legenden berättar om en livs levande drake, som bosatte sig i hålan under slottet och skrämde slag på hela staden. Den rövade bort och slukade får, kor, hästar – ja, till och med människor. Många riddare försökte förgäves döda draken tills en dag…  En berättelse i ord och bild för barn och ungdomar.
Berättare: Arthur Sehn.
Efteråt en liten folkdansuppvisning. Du får tillfälle att prova på att dansa med barndansgruppen Piastowie!
Lördag 31 januari kl 1100-1300. ABF Stockholm, Sveavägen 41. Entré: medlemmar 40 kr, övriga 60 kr. Barn i vuxnas sällskap fri entré.

 

Ukraina, ett grannland i fara
En föreläsning om utvecklingen i Ukraina där vi försöker sätta den i ett historiskt sammanhang. Vi börjar med en historisk tillbakablick på Ukraina ”landet vid gränsen” och dess förhållande till Polen. Sedan tittar vi på den politiska situationen idag samt relationerna med Polen. Vi ger en kort bakgrund till situationen i östra delen av landet – nationella, språkliga och sociala konfliktlinjer i landet och regionen. Slutligen redogör vi för det militära läget avseende Ukraina och Ryssland samt situationen i Östra Ukraina. Vi skissar några tänkbara händelseutvecklingar.
Föreläsare: Arthur Sehn och Kaj Wahlberg.
Lördag 7 februari kl 11.00. ABF Stockholm, Sveavägen 41. Entré: medlemmar 40 kr, övriga 60 kr.

 

Damen med hermelinen – kring en tavlas gamla och nya historia 
Leonardo da Vincis porträtt av Cecilia Gallerani anses av många vara mycket bättre än Mona Lisa. Idag ingår det i furstarnas Czartoryskis samlingar och finns att beskåda på slottet Wawel i den gamla polska, kungliga huvudstaden Krakow. Vi tittar närmare på omständigheterna kring tavlans tillkomst, konsthistoriska tolkningar och moderna undersökningar. Vi följer dess dramatiska och omskakande historia i modern tid fram till nazisternas plundringar, amerikanska konsträddare i uniform samt nutida rättstvister om gamla konstskatter.
Föreläsare: Arthur Sehn
Lördag 21 februari kl 11.00. ABF Stockholm, Sveavägen 41. Entré: medlemmar 40 kr, övriga 60 kr.

Film ”Aska och diamanter”
Filmen handlar om krigsslutet i Polen. En ung motståndsman får i uppdrag att mörda en kommunistpamp. Efter åratal av lydnad börjar han dock tvivla på det riktiga i handlingen. Filmen räknas som en av polsk films mäster- verk. Visas i samarbete med Polska institutet.
Lördag 14 mars kl 1100. ABF Stockholm, Sveavägen 41. Entré: medlemmar 40 kr, övriga 60 kr.

PUB-afton
Vi träffas och dricker ett glas tillsammans. Var och en betalar för sig.
Onsdag 25 mars från kl 17.00. Restaurang CRIB, Sveavägen 55.

 

Efter Auschwitz
Vad hände efter befrielsen 27 januari 1945? Hur såg förbrytelsernas rättsliga efterspel ut? I två s.k. Auschwitzrättegångar dömdes en liten bråkdel av de SS-män och kvinnor som hade tjänstgjort i lägret. Den mest kända var dödsdomen mot lägrets chef och skapare Rudolf Höss. Föredraget tar avstamp i en nyutgåva av hans självbiografi, ”Dödsbringaren. Jag var chef för Auschwitz”, nerskriven i ett fängelse i Kraków i avvaktan på rättegången. Föreläsning i samarbete med Lindqvist Publishing.
Föreläsare: Arthur Sehn.
Måndag 2 mars kl 18.00. ABF Stockholm, Sveavägen 41. Entré: medlemmar 40 kr, övriga 60 kr.

 

Årsmöte
Stockholmsföreningens årsmöte. Vid mötet redovisas verksamhetsberättelsen för 2014, ekonomisk redovisning samt revisionsberättelsen. Medlemmarna beslutar om ansvarsfrihet för de nuvarande styrelsemedlemmarna och därefter väljs en ny styrelse för 2015. En valberedning väljs också och inkomna motioner behandlas.
Svensk-Polska Samfundet genomför sitt årsmöte direkt efter vårt möte. Därefter bjuds på ett litet uppträdande följt av enklare förtäring samt dryck. Alla medlemmar är välkomna.
Lördag 18 april kl 1100. ABF Stockholm, Sveavägen 41.

 

PUB-afton
Vi träffas och dricker ett glas tillsammans. Var och en betalar för sig.
Onsdag 6 maj från kl 17.00. Restaurang CRIB, Sveavägen 55.

.

Vill du att vi mejlar dig om våra kommande evenemang i Stockholm?

Klart!

Jag är intresserad av resan till Wroclaw!

Skicka mig mer information om resan!

Tack! Vi återkommer med info om resan!