Genomförda aktiviteter under hösten 2008

1. Utflykt till Steninge slott och Sigtuna
Vi besöker Steninge slott med dess unika samlingar av konst och glas. Slottet invigdes 1705 och är ritat av Nicodemus Tessin den yngre. Vid slottet finns en glashytta som tillverkar kopior av 1600-talsglas. Visningen börjar kl 1200. Efter visningen kan Ni äta lunch i restaurangen (cirka 100 kr inklusive dryck) eller förtära medhavd matsäck i parken. Om Ni ska äta lunch i restaurangen måste Ni meddela detta vid anmälan till utflykten, eftersom vi måste boka platser. Efter lunchen åker vi vidare till Sigtuna där vi besöker muséet. Det var från vikingastaden Sigtuna som Uppsala kristnades. Anmälan sker till Kaj Wahlberg, tel: 08-54021271 eller epost: kaj.wahlberg@hotmail.com . Antalet platser är begränsat till 30. Anmälan är bindande.
Avfärd: Lördag 6 september kl 1100 från Polska Institutet, Villagatan 2. Kostnad 150 kr per deltagare (betalas vid påstigning i bussen). Återkomst: Cirka kl 1700.

2. Rzeszów-Galizien, Lillpolen, Karpaterna i går och idag
En föreläsning om staden Rzeszów och Podkarpacskie-regionen i sydöstra Polen. Om den dramatiska historien och nutiden i gränslandet mellan Polen och Ukraina, mellan Kraków och Lviv.
Föreläsare: Arthur Sehn, historiker.
Lördag 11 oktober kl 11.00, ABF-huset Sveavägen 41. Kostnad: 50:-  

3. Lodz – Polens bortglömda storstad (favorit i repris)
På 1800-talet – ett förlovat land för vissa, en rå kapitalistisk mardröm för andra. Polens Manchester var länge ett friluftsmuseum över industrialisering, rovdrift och osannolika förmögenheter. Här blandades en gång polacker, judar, tyskar och ryssar. Hur ser Lodz ut idag?
Föreläsare: Stefan Ingvarsson, översättare och skribent.
Lördag 4 oktober kl 1100-1300, ABF-huset Sveavägen 41. Kostnad: 50 kr.

4. Wroclaw – eller Wretslaw, Presslaw, Breslau
Föreläsare: Stefan Ingvarsson, översättare av polsk litteratur, skribent och föreläsare. Historiskt ett möte mellan det polska, det tjeckiska och det tyska. Före kriget var den Tysklands tredje största stad. Idag står den närmast som en symbol för det drivna, framåtblickande och unga i Polen. Lite om stadens historia och topografi och en hel del om dagens Wroclaw.
Lördag 8 november kl 1100. ABF-huset, Sveavägen 41 • Entré 50 kr

5. ”Piwnica pod baranami”
Den kända kabarén från Kraków framförs i ABF-huset. Föreställningen sker i samarbete med Polska Generalkonsulatet i Stockholm.
Söndag 30 november kl 1300, ABF huset Sveavägen 41. Kostnad: 100 kr för medlem, 150 kr för övriga.

6. Film “Det förlovade landet” (Ziemia obiecana)
Filmen bygger på Nobelpristagaren Wladyslaw Reymonts roman och
anses vara en av Wajdas bästa filmer. Filmen har engelsk text och visas i
samarbete med Polska Institutet.
• Lördag 22 november kl 13.00-16.00. • Fri entré.

Obs! Förhandsvisningen av Andrzej Wajdas senaste film “Katyn” är
framflyttad till den 17 januari 2009, kl 13.00-1500 i ABF-huset. Fri entré
Filmen visas med samarbete med Atlantic Film AB och Polska Institutet.

 

Genomförda aktiviteter under våren 2008:

Ghettobarnens räddare. Torsdag 17 januari kl.18:30
Ett föredrag om Irena Sendler som räddade mer än 2500 judiska barn från ghettot i Warszawa. Hon är idag 97 år gammal och polsk krigshjälte. Efter kriget höll hon kontakt med många av dem, som hon riskerat livet för. I Polen erkändes hennes gärning först i början på detta århundrade. Hon har därefter fått ta emot ett flertal priser och hedersbevis.
Föreläsare: Anna Mieszkowska (författare till Irena Sendlers biografi). Medverkar gör även Piotr Zettinger, vilken som 4-åring räddades undan döden samt Janina Zgrzembska, dotter till Irena Sendler. Stefan Ingvarsson simultantolkar.
I samarbete med Forum för Levande Historia, Muzeum Historii Zydow Polskich och Polens Ambassad i Stockholm.
Fri entré

Polsk kör “La Musica Corale”. Söndag 27 januari kl.14:00
Kören bildades 1997. Grundare och dirigent är Beata Ciemny som är utbildad vid Musikakademin i Bydgoszcz. Kören sjunger olika musikstilar och verk. Den har deltagit i ett flertal festivaler i Polen och Europa.
Kören samarbetar med Filharmonikerna i Częstochowa samt med den kände Piotr Rubik.
I samarbete med Polska Generalkonsulatet i Stockholm.
Fri entré

Warszawa, en återuppbyggd metropol. Lördag 2 februari kl.11:00
Staden är omkring 750 år gammal och blev huvudstad först i början av 1600-talet, då kungen och hovet lämnade Krakow, den gamla huvudstaden. Under andra världskriget förstördes den polska huvudstaden, nästan hälften av befolkningen omkom och oskattbara kulturvärden förstördes, men under 1945 livet började snart spira i ruinerna och polackerna byggde upp sin huvudstad, sten för sten. Kom och lyssna på Stefan Ingvarssons berättelse.
Föreläsare: Stefan Ingvarsson.
Entré: 50 kr.

Gdansk, Gdynia, Sopot. Lördag 8 mars kl.11:00
Vid Gdanskbukten ligger en sammanhängande stadsbebyggelse med uppemot en miljon människor och utgör norra Polens centrum för sjöfartnäring, vetenskap och kultur. De tre städerna – Gdańsk, Gdynia och Sopot – kallas (trójmiasto) Trestaden och har alla tre olika karaktärer; Gdańsk är den tusenåriga staden, full av historiska minnesmärken över Polens och stadens stormiga historia, Gdynia, en bara 70 år gammal stad, snabbt växande med en av Östersjöns största hamnar och Sopot med prägel av gammal, mondän badort, en flagrant idyll.
Föreläsare: Arthur Sehn.
Entré: 50 kr.

Utflykt till Mariefred och Förskär. Lördag 24 maj, samling vid Polska Institutet, Villagatan 2 kl.10:00
Vi besöker de polska ubåtarnas förläggning i Mariefred samt ön Förskär där de var förtöjda sommaren 1940. Vi startar med buss från Polska Institutet (Villagatan 2) kl 1000. Sedan besöker vi Marielund, platsen där de polska ubåtarna med besättningar var internerade från 1940 till 1945. Därefter åker vi med båt till Förskär för att titta på de minnen av den polska närvaron som finns kvar. På Förskär inmundigar vi också vår medhavda matsäck. Efter en båtfärd tillbaka till Mariefred åker vi buss tillbaka till Polska Institutet där vi beräknas vara ungefär kl 1800-1900.
Picknickkorg medförs!
Vid frågor kontakta sekreterare: Kaj Wahlberg.
Kostnad: 150 kr.

Vill du att vi mejlar dig om våra kommande evenemang i Stockholm?

Klart!

Jag är intresserad av resan till Wroclaw!

Skicka mig mer information om resan!

Tack! Vi återkommer med info om resan!