Välkommen till våra aktiviteter våren 2018!

PUB-afton
Mars 28:e

Vi  träffas och dricker ett glas tillsammans. Var och en betalar för sig.
Onsdag 28 mars från kl 1700. Restaurang La Bodega, Döbelnsgatan 8.

 

Årsmöte
April Lördag 14:e

Stockholmsföreningens årsmöte. Vid mötet redovisas verksamhetsberättelsen för 2017, ekonomisk redovisning samt revisionsberättelsen. Medlemmarna beslutar om ansvarsfrihet för de nuvarande styrelsemedlemmarna och därefter väljs en ny styrelse för 2018. En valberedning väljs också och inkomna motioner behandlas. Kl 1200 håller Samfundet sitt årsmöte. Därefter bjuds på en enklare förtäring samt dryck.
Lördag 14 april kl 1100. ABF Stockholm, Sveavägen 41.
Endast medlemmar. Fri entré.

 

Katarina Jagellonica – Sveriges okända drottning
Maj 5:e

Vem var hon, denna vackra polsk-italienska prinsessa, som kom till den kalla Norden och fick tillbringa sina första år i fångenskap på Gripsholms slott? Hon var dotter till den sköna Bona Sforza och den gamle Sigismund I av Polen. Vid 36 års ålder gifte sig Katarina i Vilnius med den 11 år yngre hertig Johan, halvbror till kung Erik XIV. Trots den stora åldersskillnaden blev äktenskapet lyckligt. Efter Erik XIVs avsättning kröntes hon 1569 till drottning av Sverige, som hon förblev fram till sin död 1583, blott 57 år gammal.
Lördag 5 maj kl 1100. ABF Stockholm, Sveavägen 41. Inträde:
Medlemmar 40 kr, övriga 60 kr.

 

PUB-afton
Maj 16:e

Vi  träffas och dricker ett glas tillsammans. Var och en betalar för sig.
Onsdag 16 maj från kl 1700. Restaurang La Bodega, Döbelnsgatan 8

 

Vårutflykt till Mariefred och Gripsholms slott
Lördag 2:a juni

Vi åker med ångbåt från Stadshuskajen kl 10:00 till Mariefred där vi sedan besöker Gripsholms slott. Det blir en specialvisning för deltagarna i resan, inriktad på Johan III, hans Hustru Katarina Jagellonica och Sigismund. Vi kommer, bland mycket annat, att få se de rum där hertig Johan och Katarina Jagellonica hölls fångna under fyra år. På slottet föddes också prinsessan Isabella och den blivande kung Sigismund III.

Därefter fri tid i Mariefred till dess fartyget återvänder kl 16:30.
Resan tar 3,5 tim i varje riktning och kostar 330 kr t o r.
Man betalar själv ombord. restaurang och cafeteria finns på fartyget.
Restaurangen bör dock bokas i förväg, 08-669 88 50.
Sittning 12:00, 16:30 samt 18:15.
Inträdet på Gripsholm kostar 130 kr per person.
Föreningen får en rabatt på 30 kr per person
Kostnaden för den guidade turen genom slottet bjuder föreningen på.
Varmt Välkommen!

 

Tidigare, under våren 2018

Medlemsafton samt återträff för Lwów – resenärerna
Januari 17:e

En träff i början av året med styrelsen och våra medlemmar. Vi umgås och diskuterar föreningens verksamhet med lite dryck och snacks samt musik i bakgrunden. Det vore trevligt om de som deltog i resan till Lwów i September 2017 kan komma och delge sina intryck. Nästa resa planeras till Warszawa hösten 2018.
Onsdag 17 januari kl 1800-2000. ABF Stockholm, Sveavägen 41.
Endast medlemmar. Fri entré.

 

Warszawa och Polin-muséet
Februari 17:e

Warszawa – en centraleuropeisk storstad där den moderna, pulserande livsrytmen varvas med spår av stadens omvälvande och dramatiska historia. Där finns byggnader som vittnar om förkrigstidens charm, då Warszawa var en metropol av parisiskt snitt. Här, bland moderna skyskrapor, sticker den polsk-amerikanske stjärnarkitekten Daniel Libeskinds moderna bostadstorn upp, intill en futuristisk byggnad med stadens modernaste shoppinggalleria. Bredvid detta Manhattanliknande område står en äkta Stalinskrapa – Kulturpalatset. I de gamla judiska kvarteren, där Warszawas ghetto en gång låg (idag den senmodernistiska stadsdelen Muranów), öppnades nyligen Muséet för de polska judarnas historia, POLIN. Där finns en permanent utställning som skildrar tusen år av judiskt liv i Polen. Det redan berömda och prisade muséet inryms i en arkitektoniskt djärv byggnad, ritad av den finske arkitekten Rainer Mahlamäki. I november 2014 belönades han med historiens första Finlandiapris i arkitektur.
Föreläsare är skribenten Arthur Sehn, Herotodos Resor. Arthur är också medlem i vår styrelse.
Lördag 17 februari kl 1100. ABF Stockholm, Sveavägen 41.
Inträde: medlemmar 40 kr, övriga 60 kr.

 

Mellan Krakow och Wroclaw – Katowice
Mars 17:e

Vad finns där? Ett av Europeiska Unionens 15 ekonomiskt mest starka områden. Polens största urbana område, som utgörs av flera städer som vuxit samman. Är detta nu landets största stad? Hur ser den ut? Hur växte den fram? Vilka är människorna som bor här? Vad talar de för språk. Välkommen till ett besök i ett spännande gränsområde, som genom århundradena dominerats av Silinger, Mongoler och Tjecker.
Föreläsare: Peter Brandkvist, styrelsemedlem i Svensk-Polska Föreningen.
Lördag 17 mars kl 1100. ABF Stockholm, Sveavägen 41.
Inträde: medlemmar 40 kr, övriga 60 kr.

 

Vill du att vi mejlar dig om våra kommande evenemang i Stockholm?

Klart!

Jag är intresserad av resan till Wroclaw!

Skicka mig mer information om resan!

Tack! Vi återkommer med info om resan!