Uppsala Linné Rotary Klubb reste till Krakow några dagar i oktober, från tisdagen den 6 oktober till lördagen den 10 oktober. Några personer tillhörde även någon annan klubb och totalt deltog 17 personer på resan.

Resan genomfördes med flygbolaget Wizzair från Skavsta till Katowice och i Krakow var vi inkvarterade på Hotel Logos som ligger strax utanför Stare Miasto. Mellan Uppsala och Skavsta reste vi med bilar och mellan flygplatsen och Krakow gällde buss.

Tisdagen blev resdag och vi startade vid 15 – tiden från Uppsala. Och väl framme i Krakow vid ca 22-tiden smet vi ut på en öl och en macka på det närbelägna CK Browar. Redan här kunde man ana den ungdomliga karaktären av den gamla staden då hela restaurangen var fylld av ungdomar.

Inkvarteringen på Hotel Logos påminde om en gammal fransk komedi med förväxlingar av nycklar och rum och för litet antal rum. Men det hela löste sig till slut då tre personer delade på ett trebäddsrum första natten och en person anvisades ett annat närbeläget hotell. Den övriga tiden på hotellet förflöt lugnt och till belåtenhet. Hotellet har ett väldigt bra läge och är mycket prisvärt.

Onsdagen bekantade vi oss med staden tillsammans och vi tog en promenad genom Planty till Wawel. På Slottet tog vi en guidning av Katedralen och förmiddagsfika, tittade runt ut över staden, mm. Eftermiddagen ägnades åt att bekanta sig med den gamla staden och vädret var så underbart som man bara kan önska, 25 grader varmt och solsken.

På kvällen besökte vi Rotary Krakow, den äldsta klubben i staden. Och vi fick lyssna till ett föredrag av presidenten som handlade om halvledare. Besöket visade på skillnader mellan våra klubbar då det i Krakowklubben enbart finns manliga medlemmar. Och de uppfattade det som om vi var ett sällskap där även fruar deltog på resan. Istället för att uppfatta att vårt sällskap till övervägande del bestod av kvinnliga rotarianer. Men besöket var mycket trevligt, vänligt och förflöt i en gemytlig stämning.

Torsdag besöktes Saltgruvan Wieliczka, Gamla Stan utforskades några vändor, Czartorystkis museum samt shopping. Det fanns också möjlighet att hitta på något helt på egen hand. På kvällen åt vi middag på en genuin polsk restaurang med bigos och vodka.

På fredagen valde några att åka till Auschwitz och den utflykten tog nästan hela dagen. Några stannade kvar i Krakow och shoppade och gick på museum. Och på kvällen var det middag på en judisk restaurang, Ariel, med underbar musik.

På lördagen hanns det med lite shopping innan det var dags att checka ut från hotellet och bege sig mot flygplatsen. Bla besöktes marknaden på Kleparski där allehanda bröd, korv, skinka mm inhandlades.

För många var det första gången de besökte Polen. Alla trivdes på resan och många sa att detta hade varit en aptitretare på Polen och på Krakow i synnerhet.

Peter Eklund

 

Middag på Rest Ariel

Middag på Rest Ariel

Paret Magda och Bengt Olsén på marknaden

Paret Magda och Bengt Olsén på marknaden

 

Jag är intresserad av resan till Wroclaw!

Skicka mig mer information om resan!

Tack! Vi återkommer med info om resan!