Utställning i Visby
Polens långa väg till självständighet

Polens generalkonsul i Malmö, Jaroslaw Lasinski, har tillsammans med kommunfullmäktiges ordförande Lilian Edwards invigt utställningen på Almedalens bibliotek som ägde rum i september och oktober 2009. Inbjudna gäster och medlemmar i Svensk-Polska Föreningen på Gotland deltog och kunde bevittna när de båda tillsammans klippte ett röd-vitt band till musik av Chopin.

Den 11 november är det 91 år sedan Polen efter 123 år åter blev en självständig nation. För att lära och informera om denna långa väg har polska staten producerat en utställning som skildrar kampen för självständighet. Utställningen vänder sig till alla men är gjord för att också passa barn- och skolungdomar.

I sitt anförande uttryckte Lilian Edwards bland annat en förhoppning om att Sverige och Polen, nu båda medlemmar i EU, med sina historiska erfarenheter ska få möjlighet att lära känna varandra bättre, att det ska byggas broar mellan Gotland och Polen samt att förståelsen mellan de båda kulturerna ska öka.

Generalkonsul Lasinski hade tidigare på dagen lagt en krans vi de polska krigsgravarna på Lärbro kyrkogård samt träffat och haft diskussioner med kommunalråden Lena Celion, Gustaf Hoffstedt och Björn Jansson.
Bland övriga som deltog fanns också Lilian Edwards, Hans Klintbom och tf landshövdingen Anders Granath. Från Svensk-Polska Föreningen deltog Maciej Onoszko och Zbigniew Jakubowski. Bilder från invigningen kan man se på: http://svensk-polska.spaces.live.com/
http://www.helagotland.se/gt/artikel.aspx?articleid=5560923

Årsmötet Visby, mars 2009

Årsmöte 2009

Årsmöte i Visby, mars 2009.
Inbjudan till årsmöte
med Svensk-Polska Föreningen på Gotland

Tema: Bygga broar mellan Gotland och Polen
Tid: Lördag, 21 mars 2009 kl. 19.00
Plats: Katolska Kyrkans församlingshem S:t Hansgatan 60, Visby

Program:
1. Årsmöte
2. ca. 19.30 Succéfilmen ”Karol – mannen som blev påve”
Italiensk film som visar polsk historia under 1:a och 2:a Världskrigen dvs. under fascismen och sedan under kommunismen.
3. Frågestund med kaffe med tilltugg

Du som har ett intresse för Polen och vill vara med och bygga kulturella, ekonomiska och politiska ”broar” mellan oss gotlänningar och polacker är välkommen i föreningen och denna fantastiska dag.

 

Jag är intresserad av resan till Wroclaw!

Skicka mig mer information om resan!

Tack! Vi återkommer med info om resan!