Program hösten 2013

Nyfiken på Polen
– en föreläsningsserie på ABF-huset i samarbete med ABF Stockholm

Warszawas ansikten
Få städer har genomgått lika dramatiska förändringar under de senaste 150 åren som Warszawa. Staden har präglats av kejsare och totalitära diktatorer, strävan efter frihet, förödande krig, vildvuxen marknadsekonomi och de olika nationaliteter som försökt göra staden till sin. Alla har de sökt att förändra stadsbilden.
Kulturskribenten och översättaren Stefan Ingvarsson vägleder genom de arkitektoniska och historiska lager som ligger under dagens Warszawa.
Lördag 14 september 11.00 ABF-huset

 

Hilarys historia – ett polskt levnadsöde
Jerzy Sarnecki, den kände kriminologen, talar om sin far Hilary och om dennes dramatiska liv utifrån sin nyutkomna bok Hilarys historia. Boken skildrar en omskakande period i vår moderna historia – från Polen till Sibirien, Kina, Österrike och slutligen Sverige – där faderns historier kompletteras av Jerzys egna minnen.
Lördag 21 sep 11.00 ABF-huset

 

Marodörer, medhjälpare och mördare
Artur Szulc, historiker och författare, beskriver i sin bok Marodörer, medhjälpare och mördare, en brutal verklighet i ockupationens Polen.
Utpressare, angivare och bedragare förpestade tillvaron för gömda judar och deras katolska hjälpare. Tvångsrekryterad polsk polis deltog i jakter och mord på judiska flyktingar. Inne i getton uppstod judiska ordningsstyrkor, som tvingades deportera sina medmänniskor. Det fanns också polsk-judiska Gestapoagenter. Få var frivilliga men alla bidrog de till att underlätta för tyskarna i deras strävanden att kuva den polska befolkningen.
Vilka samarbetade med, antingen frivilligt eller under tvång, med nazityskarna? Vad drev dem? Och vilka öden drabbades de av såväl under som efter kriget?
Lördag 12 oktober 11.00 ABF-huset

Arrangemanget sker i samarbete med Polska institutet.

 

Filmvisning: ”Moje zapiski z podziemia” (Mina anteckningar från underjorden)
Filmen är en dokumentär som skildrar den underjordiska verksamheten efter införandet av krigstillståndet 13 december 1981. Regissören Jacek Petrycki har sammanställt en unik samling amatörfilmer, som dokumenterar det vardagliga motståndsarbetet i Folkrepubliken. Många kända oppositionella uppträder i halvprivata sammanhang. Filmen kan ses som en historielektion riktad mot den unga generationen. Den är 50 minuter lång samt textad på engelska. Filmen visas i samarbete med Polska institutet.
Lördag 16 november kl 11.00. ABF Stockholm, Sveavägen 41. Entré 60 kr.

Favorit i repris:
Polska jultraditioner
En träff i den polska julens förtecken. Vi presenterar de polska jultraditionerna – mat och dryck, julsånger och julkrubbor från Kraków. Varför äter polacker fisk, soppa och ”pierogi” istället för skinka på julafton? Välkommen att provsmaka några av de polska julspecialiteterna. (Obs! Ej buffé, endast provsmakning.) Föreläsare: Arthur Sehn
Lördag 14 december kl 13.00 (OBS tiden!). ABF Stockholm, Sveavägen 41. Entré 60 kr.

 

Pubaftnar
De som så önskar kan träffas vid två ”pubaftnar” onsdag 25 september samt onsdag 23 oktober.
Restaurang Vasa, Norrtullsgatan 15 från kl 1700.
Vi sitter tillsammans och har trevligt.
Var och en betalar för sig.

Välkomna!
Styrelsen

Torsdag 13 september
Åter till full sysselsättning
För löntagarnas ställning på arbetsmarknaden är massarbetslöshet alltid av ondo. Stefan Carlen och Christer Person presenterar boken Åter till full sysselsättning följt av kommentar från Lena Sommestad, ordförande S-kvinnor. Kl 12.00, ABF-huset, Sveavägen 41 • Fri entré. Läs mer här»

Torsdag 13 september
Barns rätt till respekt
En kväll om mänskliga rättigheter och barns livsvillkor i dag. Huvudtalare är Europarådets förre kommissionär för människorättsfrågor Thomas Hammarberg. Moderator: fil. doktor Ylva Wibaeus från Svenska Korczaksällskapet. Uppläsning: Etienne Glaser. Kl 18.00, ABF-huset, Sveavägen 41 • Entré 60 kr. Nyfiken på Polen»