Polendagar – Kjell Albin Abrahamson på Gotland
Under andra delen av september arrangerade Svensk- Polska föreningen på Gotland Polendagar på Gotland.
Kjell Albin Abrahamson var en av de inbjudna gästerna. Journalist, utrikeskorrespondent och författare till ett flertal böcker om Polen och Östeuropa samt en av Sveriges mest kända och folkkära radioröster. ”Att vara utrikeskorrespondent är att vara historiens sekundvisare” sade han som är bosatt i Polen sedan många år tillbaka och på nära håll sett förändringarna i det forna östblocket som han kallar det nya Europa.
Almedalsbibliotek
Föreläsningen på Almedalsbibliotek attraherade drygt hundratals personer på en tisdag kväll och handlade om ”Hur mår Europa?”. Utan att visa några PowerPoint bilder fick han den överfulla aulan till många goda skratt genom att ta temperaturen på vår kontinent. ”Europa förändras snabbt men hänger Sverige med? Måste man älska EU? Polen är ett så spännande land att man kan resa dit utan returbiljett” sade han om sitt nya hemland. ”Det nya gränslösa Europa med en rad före detta öststater i EU vänder upp och ner på många invanda begrepp. Unionen vitaliseras med Polen som tongivande land, men fortfarande är vårt södra grannland alltför okänt för många svenskar. Polen och Sverige är grannländer. Polen bär på historiska erfarenheter som Sverige förskonats ifrån. Våra länder ligger båda vid Östersjöns bräckta vatten men ändå så långt ifrån varandra. Polackerna har alltid färdats på en bräcklig farkost, svenskarna på en räkmacka. Det som är sanning i Stockholm och Uppsala är bara dåligt skämt i Kraków” konstaterade han.
Han rådde bl.a. publiken att glömma t-tröjan med Che Guevara på när man reser till Polen. Nazism, fascism och antisemitism hamnar i samma pestgrupp som kommunism. Den person som innehar, producerar eller säljer kommunistiska symboler kan nu dömas till två års fängelse i Polen. Att ha medkänsla med nazismens offer men överseende med kommunismens fördömde han som ”halvtidshumanism”.
En annan sak vi i Sverige bör tänka på och känna till, om vi vill kunna förstå och samarbeta med länderna i det nya Europa, är att religionen har en mycket stor betydelse för befolkningen. ”Vi i Sverige ser gärna religionen nästan som någon avfallsprodukt, men vi måste tänka på att man i många andra länder ser helt annorlunda på religionens plats och dignitet. För dem har religionen en självklar plats och finns alltid med dem. En vän frågade mig om jag biktar mig ofta. Då jag svarade att jag inte alls gör det frågade han om jag inte heller går ut och kastar mina sopor hemma”. Att bikta sig är som att rensa själen på gamla dåliga saker som behöver slängas, och båda dessa saker var lika naturliga för honom.
För befolkningen i det nya Europa är EU och tillhörandet till det övriga Europa något oerhört viktigt. De vill tillbaka till Europa, tillbaka till gemenskapen och inte känna sig utanför. För att vi ska kunna uppnå att bli ett enat Europa menar Kjell Albin Abrahamson att vi alla måste fråga oss: Vad är en europé, vad betyder det att vara det? Samt vad är Europa för mig? ”Att vara europé måste betyda något extra. Det måste betyda något mer än bara en stark ekonomisk zon. Europa behöver en själ. Annars blir det bara en kall och själlös plats att leva på. Vår värld må vara eländig, men blir faktiskt bättre och bättre” avslutade Kjell Albin Abrahamson optimistiskt.
Lunchföreläsning på Clarion Hotel Wisby
Till Marknadsföreningen Gotland lunchföreläsning på Clarion Hotel Wisby kom 30 personer för att lyssna på Kjell Albin. Vi gör fler affärer med våra grannar än med fjärran länder. Ibland låter det som det är tvärtom. Men Norge och Tyskland är Sveriges främsta utlandsmarknader. Kunskapen om grannarna kan dock vara begränsad. Skillnaden på ”teach and learn” är bra att tänka på. Vi har en hel del att lära även av nya Europa; våra grannar öster och söder om Gotland. Inom Europeiska kommissionen finns det 33 generaldirektorat. Samtliga direktörer kommer från gamla Europa. Av de nya 115 ambassadörerna är endast två från nya Europa.
Ett uppfriskande och tänkvärt samtal som gav marknadsförarna impulser att fortsätta att utveckla kontakterna med grannarna.
Högskolan Gotland
Sist föreläste han för studenter som läser en kurs om mänskliga rättigheter och mångfald i Serious Games på Högskolan Gotland.
”Man skall inte stiga ned i samma flod två gånger”, inledde Kjell Albin sin föreläsning, som gick rakt in i hjärtat hos studenterna.
Han fortsatte med att berätta att han kände företrädareför framgångsrika spelföretag i Polen, som vunnit internationella priser och som skulle kunna skapa såväl konstnärliga som företagskontakter med Sverige.
Spel är konst och konst är spel ytterst syftar de till att utforska vem människan är och hur hennes livsresa gestaltas i relation till omvärlden. På den resan är det viktigt att komma ihåg Shakespear’s ord om att ”Det finns en värld utanför Verona” ur Romeo och Julia. Vi måste känna till och vara intresserad av vår omvärld för att kunna skapa berättelser/spel som berör och som kan bidra till att skapa en bättre värld. Kjell Albin avlutade men tre punkter som han ville att studenterna skulle ta med sig. 1.Ha civilkurage; stå upp för dina åsikter! 2. Lyssna inte på dysterkvistar. Världen är mycket bättre idag än för 100 år sedan och 3. Våga vara kreativ och tänka fritt.
Anne Duse, Högskolan Gotland , anne.duse@hgo.se
Mait Juhlin, Marknadsföreningen Gotland, mait.juhlin@telia.com
Maciej Onoszko, Svensk- Polska föreningen på Gotland, gotland@svensk-polska.se