303Nyfiken på Polen

Föreläsningar i samarbete med ABF- Stockholm.
Kl.11.00, ABF-huset. Entré 50 kr.

Slaget om Storbritannien
Slaget om Storbritannien, kämpade brittiska RAF mot tyska Luftwaffes anfall under hösten 1940. Tillsammans med britterna kämpade en rad allierade flygare, bland dem polacker med legendariska Division 303 i spetsen. Vi tittar närmare på slagets militära aspekter och försöker sätta det i ett historiskt sammanhang.
Föreläsare: Arthur Sehn och Kaj Wahlberg.
Lördag 17 september

 

 Konsten att överleva
Följ med Mika Larsson på en dramatisk resa bland spioner och hjältar, kärlek och dårskap fram till dagens kontrastrika rike, som aldrig upphör att förvåna. Mika kommer bland annat att berätta om Solidaritet och vägen fram till dagens Polen.
Mika Larsson har arbetat och levt i Polen i nästan 15 år, bl. a. som utrikeskorrespondent under Solidaritets födelse 1980-82, vilket gav henne Stora Journalistpriset för hennes TV-rapportering. Åren 1992-96 samt 2002-07 var hon knuten till Sveriges ambassad i Warszawa som kulturattaché, sen kulturråd. Mika bor idag växelvis i Sverige och Polen.
Lördag 8 oktober

 

Film ”Det förlovade landet” (Ziemia obiecana)
Andrzej Wajdas berömda film om Lódz. Filmen bygger på Nobelpristagaren Wladyslaw Reymonts roman och anses vara en av Wajdas bästa filmer.
Filmen har engelsk text och visas i samarbete med Polska institutet och English Speaking Community Club ESCC
Lördag 22 oktober Fri entré

Szopka_krakowskaDolny Slask, Niederschlesien, Dolní Slezsko
Följ med på en kulturhistorisk vandring genom ett av Europas mest fängslande gränsområden där det polska, det tyska och det tjeckiska blandats genom århundradena. Vi besöker städer, kloster och tittar på folktraditioner. Få områden har utsatts för samma grad av kolonisering, folk- och gränsförflyttning och påtvingat religionsbyte som Nedre Schlesien. Vilka bor här i dag? Är Polen verkligen så etniskt homogent efter andra världskriget som man har velat göra gällande? Hur har historien format detta område?
Föreläsare: Stefan Ingvarsson översättare av polsk litteratur, skribent och föreläsare
Lördag 12 november

 

Favorit i repris:
POLSKA JULTRADITIONER
En träff i den polska julens förtecken. Vi presenterar de polska jultraditionerna – mat och dryck, julsånger och julkrubbor från Kraków. Varför äter polacker fisk, soppa och ”pierogi” istället för skinka på julafton? Välkommen att provsmaka några av de polska julspecialiteterna. (Obs! Ej buffé, endast provsmakning.)
Föreläsare: Arthur Sehn
I samarbete med Polska Folkdansgruppen Piastowie och Polska Ambassadens Konsulära Avdelning i Stockholm.
Lördag 17 december OBS!!! kl 13.00, ABF-huset. Entré 50 kr.

Vill du att vi mejlar dig om våra kommande evenemang i Stockholm?

Klart!

Jag är intresserad av resan till Wroclaw!

Skicka mig mer information om resan!

Tack! Vi återkommer med info om resan!