Nyfiken på Polen
Svensk-polska föreningen i Stockholm i samarbete med ABF Stockholm, våren 2010. Entré 50 kr.

Stalins massmord i Katyn
och det historiska efterspelet

SÖNDAG 25 APRIL , KL 13.00, ABF-HUSET, Sveavägen 41

Författaren och journalisten Peter Johnsson presenterade sin nya bok om  mordet på polska officerare i Katyn. Detta brott fick ett efterspel som varade ända in i våra dagar.

Under några få veckor i april och maj 1940 lät Stalin avrätta minst 21 857  polska officerare, poliser och andra uniformerade tjänstemän som tillfångatagits vid andra världskrigets utbrott i september 1939 när Sovjetunionen ockuperade Polens östra delar. Avrättningarna skedde med nackskott innan offren föstes eller slängdes ned i massgravar. Beslutet om morden fattades på ett möte i det sovjetiska kommunistpartiets politbyrå den 5 mars 1940. Mordaktionen som sedan genomfördes av NKVD var välorganiserad och väl dokumenterad. I ett halvt sekel tillhörde dessa dokument de mest välbevakade i Sovjetunionen. Den lögn som  Sovjets ledare hållit fast vid i femtio år, en lögn som försökte lägga skulden för morden på Hitlertyskland, förlorade definitivt sin kraft när Boris Jeltsin tog över makten i Kreml. Under krigsåren vägrade Stalins allierade – Churchill och Roosevelt – att officiellt ifrågasätta Stalins undanflykter och uppenbara lögner. Massmorden i Katyn, där ordet ”Katyn” egentligen står för ett flertal platser där morden ägde rum, hade därför en stor politisk betydelse för formandet av efterkrigstidens Europa. Än idag, 70 år efter morden, är Katyn ett starkt politiskt laddat ord i relationerna mellan Polen och Ryssland.

PETER JOHNSSON
är historiker och journalist, utrikeskorrespondent för Göteborgs Posten och finlandssvenska Yleradio och TV, sedan tre decennier bosatt i Warszawa och en av Sveriges främsta experter på Polens historia och Polen av idag. Han är författare till bland annat boken Polen i historien, ett verk på 600 sidor som beskriver Polens historia från äldsta tid till idag och som publicerades 2009.

Arrangeras i samarbete med: Polska institutet i Stockholm, ABF Stockholm och Forum för levande historia.

Läs mer om Katynmassakern:  www.katyncrime.pl

 


 

Inget program i Kraków
Desvärre visar det sig att antalet deltagare i resan till Kraków blir alltför litet. Bara tre personer har anmält sig. Därför kan vi inte ordna något gemensamt program i Kraków. Ni som redan betalt flyg och hotell kan få tips om lämpliga platser att besöka och också lite information om staden om Ni hör av Er till mig. Men Ni måste tyvärr klara Er själva. Det här var ett test för att se om det går att ordna denna typ av resa. Men tyvärr visar det sig att tiden kanske ännu inte är mogen för detta slags aktivitet.
Bästa Hälsningar
Kaj Wahlberg

 


Årsmöte
Årsmötet hölls den 10 april kl 11.00 i ABF-huset, Sveavägen 41.

 

{vsig}bilder/Stockholm/2010/Arsmote_2010{/vsig}

 


Undret vid Wisla
Slaget vid Warszawa i augusti 1920 avgjorde det polsk-sovjetiska kriget 1919-1921. Det har förblivit relativt okänt i Sverige trots att det brukar räknas till en händelse av avgörande betydelse för världshistorien: om Warszawa hade fallit skulle då Röda armén ha stannat vid tyska gränsen? Vi försöker sätta slaget i ett historiskt sammanhang och tittar närmare på dess militära aspekter. Föreläsare: Arthur Sehn och Kaj Wahlberg.
Lördag 13 mars kl 11.00, ABF-huset Sveavägen 41. Entré 50 kr.

 

Svensk-Polska Samfundet –
En minnesbok

Tor Johanson presenterade sin bok om Svensk-Polska Samfundets snart 85-åriga verksamhet. Samfundet bildades 1926 av den tidens mest kända kulturpersonligheter. Syftet var att utveckla förbindelserna mellan det år 1918 återupprättade Polen och Sverige. Minnesboken är precis färdigställd och kan sägas vara en inledning på Samfundets 85:e verksamhetsår 2011. Författaren kommer även att presentera många händelser som inte är så kända idag.Tor Johanson är jurist och tjänstgjorde som rödakorsdelegat i bland annat Polen under krigstillståndet på 1980-talet. Föreläsaren är styrelsemedlem i Svensk-Polska Samfundet
• Lördag 20 februari

 

 

Praga – Warszawas östra flodbank

Stadshalvan som överlevde kriget med sina arbetarkvarter och dolda pärlor. Efter decennier av förfall och dåligt rykte är det kanske den intressantaste delen av Warszawa i dag. Hit kommer tusentals nyanlända invånare varje år och hit söker sig stadens kreativa ungdomar på jakt efter gamla industrilokaler. För att se det som kommer att göra Warszawa riktigt intressant om tio år får man ta sig över floden!
Föreläsare: Stefan Ingvarsson översättare av polsk litteratur, skribent och föreläsare.
• Lördag 6 februari


Radegast
(Polen 2009, regi: Borys Lankosz, manus: Andrzej Bart, längd: 50 min. Engelsk text.) Radegast var en liten järnvägsstation strax norr om gettot i Lódz. Det var här judar som deporterades från Tyskland, Prag, Wien och Luxemburg steg av. Härifrån avgick senare transporter som förde judar från Lódz-gettot till förintelselägren Chelmno och Auschwitz. Bland dessa fanns Franz Kafka’s två systrar. Det är i deras hus i Lódz filmen tar sitt avstamp. I filmen varvas intervjuer med några överlevande (varav några boende i Stockholm) med gettorådets ledare Chaim Rumkowskis dramarekonstruerade kommentarer efter författaren Andrzej Barts fascinerande manus.
Andrzej Bart (1952) anses idag som en av Polens absolut bästa författare. Lankosz’s och Barts senaste samarbete resulterade i den likaledes prisbelönta filmen Rewers (2009), som kandiderar till årets Oscar för bästa utländska film.
• Lördag 30 januari kl 11.00, ABF-huset, Sveavägen 41 • Entré 50 kr
I samarbete med Polska Institutet och Internationellt Kulturforum.

Vill du att vi mejlar dig om våra kommande evenemang i Stockholm?

Klart!

Jag är intresserad av resan till Wroclaw!

Skicka mig mer information om resan!

Tack! Vi återkommer med info om resan!